نشست علمی علایق ژئوپلتیکی روسیه در جنوب غربی آسیا با حضور سفیر روسیه

خلاصه خبر: نشست علمی علایق ژئوپلتیکی روسیه در جنوب غربی آسیا با حضور سفیر روسیه و به همت انجمن علمی دانشجویی جغرافیای سیاسی برگزار شد.

نشست علمی علایق ژئوپلتیکی روسیه در جنوب غربی آسیا با حضور سفیر روسیه و به همت انجمن علمی دانشجویی جغرافیای سیاسی برگزار شد.
دکتر بهرام امیراحمدیان، دومین سخنران نشست بودند، ایشان در ابتدای سخنان خود، دو ویژگی مهم روسیه را وسعت و موقعیت آن دانستند که به روسیه دیکته می‌کند که قدرتمند و متمرکز باشد. دکتر امیراحمدیان اشاره کردند که روسیه همچنان با همسایگانش مشکل دارد. حمایت از جدایی‌طلبان اوستیای جنوبی و آبخازیا در برابر دولت گرجستان و یا مسایلی که در اکراین پیش آمده، با وجود ادعای روسیه در مخالفت با جدایی‌طلبی از نمونه‌های مورد اشاره است.
به اعتقاد این متخصص مسایل روسیه، روسیه اگر به دنبال تأثیرگذاری بر سیاست‌های منطقه‌ای و جهانی است باید از زبان نرم استفاده کند، چرا که با زبان درشت نمی‌شود دوست جمع کرد. وی گفت: ما در ایران هیچ نوع کالای روسی مصرفی نمی‌شناسیم. روس‌ها هنوز صادرکننده خام هستند و به دنبال صنعتی شدن هستند، اما هنوز گام اساسی برای صنعتی شدن را برنداشته‌اند. وی با اشاره به روابط اقتصادی روسیه و ترکیه گفت که این روابط به هم گره خورده است و دو کشور ناگزیر از برقراری روابط دوستانه با یکدیگر هستند.
در ادامه دکتر امیراحمدیان یکی از اهداف روسیه در خاورمیانه را دسترسی به آن خواندند که ایران این راه دسترسی است. از نظر وی روسیه به کمک ایران که ریملند روسیه است می‌تواند در خلیج فارس و نیز اقیانوس هند حضور پیدا کند و اهمیت ایران برای روسیه بیشتر از اهمیت روسیه برای ایران است.
در این نشست دکتر جهانگیر کرمی نیز مهم‌ترین سیاست جهانی روسیه را چندقطبی گرایی دانستند. از نظر وی روسیه هم‌اکنون شاخص‌های یک قدرت جهانی دارد که عضویت در شورای امنیت سازمان ملل متحد و همکاری‌های اتمی دو بعد بارز آن است.
دکتر کرمی افزودند دولت روسیه دولتی عملگراست. آن‌ها به دنبال ایدوئولوژی خاصی نیستند. به ویژه از زمان پوتین که روسیه جهان را صحنه بازی بزرگ می‌بیند. روسیه به دنبال حفظ سیستم بین‌المللی با ویژگی چندقطبی و بازی در درون این سیستم است.
به اعتقاد این استاد دانشگاه، مهم‌ترین اولویت روسیه امنیت است. لذا سیاست خارجی روسیه در همین راستا شکل گرفته است. دکتر کرمی با اذعان به اینکه بر اساس سند 2016 سیاست خارجی روسیه که دو هفته پیش بیرون آمده، سی‌آی‌اس، اتحادیه اروپا و آمریکا، آسیا (شرق آسیا)، خاورمیانه و سپس دیگر مناطق جهان به ترتیب مهمترین حوزه‌های عملیاتی روسیه را تشکیل می‌دهند؛ حوزه سی آی اس را همچنان مهم‌ترین اولویت سیاست خارجی روسیه دانستند.
از نظر دکتر کرمی، روسیه خواهان یک موازنه منطقه‌ای میان ایران، ترکیه، عربستان و اسرائیل در خاورمیانه است و علاقه‌مند نیست که هیچ‌یک به تنهایی هژمون منطقه‌ای باشند. چرا که از نظر روسیه این توازن به حفظ ثبات منطقه کمک می‌کند و حتی اگر این موازنه به نفع ایران هم رقم بخورد، روسیه آن را نخواهد خواست. ایشان مهم‌ترین تهدیدات روسیه را بیم فروپاشی دولت‌های منطقه، گسترش فعالیت‌های غیردولتی نظیر داعش، گسترش سلاح‌های نامتعارف، افراط گرایی و سرایت آن به درون روسیه، قدرت ترکیه در دریای سیاه، جهت گیری ناتو به سمت خاورمیانه که روسیه نگران آن است و... دانستند.
در پایان ایشان سیاست مطلوب ایران در صحنه جهانی را سیاست موازنه دانستند و نگاه تک بعدی به مناطق و قدرت‌ها را برای سیاست خارجی ایران خطرناک خواندند.

7 دی 1395 / تعداد نمایش : 4017

اخبار

access deny [1624]